Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon en droog is, daarnaast is het van belang dat de ondergrond helemaal vlak is om hobbels te voorkomen. Verwijder ook de eventuele oude vloerbedekking grondig.

Materiaalkeuze

Kies het juiste materiaal dat past bij de functie van de ruimte en natuurlijk bij je persoonlijke smaak. Houten vloeren worden vaak gekozen om een warme sfeer te creëren. Je kunt een witte vloer bijvoorbeeld kiezen om de ruimte groter te laten lijken.

Acclimatisatie

Wanneer je kiest voor een houten vloer is het belangrijk de planken voor het leggen te laten acclimatiseren. Als je dit niet doet bestaat de kans dat ze te strak worden gelegd en de vloer bol komt te staan.

Juiste benodigdheden

Zorg voor de juiste spullen, denk bijvoorbeeld aan zaagmachines, potloden, kleefband, meetinstrumenten, plinten en een snijmes.

Basisopbouw

Leg een ondervloer en vochtbeschermers neer. Dit is essentieel voor een stabiele  basis. Bij nieuwbouw zijn vochtbeschermers extra van belang. Deze huizen zijn vaak gebouwd op vochtige betonnen vloeren. Door middel van een goede vochtbeschermer zorg je ervoor dat de vloer minder snel schade oploopt.

Nauwkeurige installatie

Zorg voor een nauwkeurige plaatsing van alle materialen en let er goed op dat de planken niet te strak naast elkaar liggen. Hiermee voorkom je dat de planken uitzetten en daardoor bol komen te staan.

Afwerking en het onderhoud

Breng de juiste afwerking aan, denk bijvoorbeeld aan olie of een laklaag. Houd de vloer regelmatig bij om de duurzaamheid ervan te verlengen. Als je een lakvloer hebt is het van belang hem regelmatig te reinigen met een reiniger die geen vettige laag achterlaat.

Decoratie

Als de vloer helemaal af is kun je een persoonlijke stijl toevoegen door middel van  decoratieve elementen. Denk bijvoorbeeld aan vloerkleden of een Perzisch tapijt. Dit voegt niet alleen een persoonlijke touch toe aan de ruimte, maar biedt ook extra comfort en warmte. Wanneer je deze laatste stap hebt uitgevoerd is je project helemaal afgerond en je ruimte voorzien van een schitterende nieuwe vloer! Geniet van je zelf gelegde vloer en van de decoratieve accenten die er een unieke uitstraling aan geven.

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou