Het verschil tussen persoonlijke verzorging en verpleging

Persoonlijke verzorging en verpleging worden nog wel eens vaak met elkaar verward. Onder persoonlijke verzorging valt alles wat mensen normaal gesproken aan zelfzorg uitvoeren. Het gaat hier om persoonlijke zorg die iedereen nodig heeft, denk hierbij aan wassen. Maar het gaat ook om persoonlijke verzorging die nodig is vanwege gezondheidsproblemen, denk hierbij aan stoma.

Persoonlijke hulp aanvragen

Voor hulp bij persoonlijke verzorging kan u het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar. Zij bepalen welke hulp geschikt is en zullen je verder helpen bij het proces. Als je graag zelf je zorgverleners uitkiest en wil bepalen hoe je verzorgd word dan kan je een pgb voor verzorging en verpleging aanvragen bij je zorgverzekeraar. Let wel op, je kan een pgb voor persoonlijke verzorging aanvragen als je de zorg langer dan een jaar nodig hebt. Wanneer je palliatieve zorg nodig hebt is dit niet het geval.

Het kan ook zo zijn dat een familielid voor je kan zorgen. In dit geval is het wellicht een optie om de mogelijkheden van mantelzorg te bekijken.

Wanneer persoonlijke verzorging?

Bepaalde dagelijkse taken zijn niet meer vanzelfsprekend wanneer je een beperking of aandoening hebt. Wanneer je hulp nodig hebt bij douchen, tandenpoetsen of bijvoorbeeld eten en drinken dan heb je persoonlijke verzorging nodig. De hulp kan dan zowel tijdelijk als permanent zijn. Dit is geheel afhankelijk van de situatie. Thuiszorg word in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou