Waar vind je een oppas?

Een geschikte oppas vinden kan nog wel eens een opgave zijn. Waar begin je met zoeken? Hieronder staan drie mogelijkheden waar jij jouw zoektocht zou kunnen starten.

 • Een oppas ligt toch gevoeliger dan een schoonmaakster. Je laat diegene immers alleen met je kind. 'Via-via' is de meest gekozen en betrouwbare manier om een goede oppas te vinden. Denk aan een nichtje, de dochter/zoon van een kennis of misschien je buurmeisje?

 • Het komt ook wel eens voor dat het prikbord van de supermarkt gebruikt word. Dit is uiteraard wat minder vertrouwd dan 'via-via', maar wie weet vind je wel de geschikte oppas!

 • Tegenwoordig kan je op het internet ook terecht voor een oppas. Je kan hiervoor terecht op diverse sites. Hier zit wel een hoger prijskaartje aan dan een oppas binnen je netwerk.

Voor wie is een oppas handig?

Net als in het huishouden heb je ook wel eens hulp nodig als het gaat om de kinderen. Lees hieronder voor wie een oppas handig kan zijn.

 • Een oppas is handig wanneer beide ouders een drukke baan hebben. Wanneer je beiden werkt is het vrijwel onvermijdelijk om te kiezen voor een oppas (of opvang).

 • Wanneer je je kind(eren) liever niet naar de opvang brengt om welke reden dan ook dan is een oppas een prima alternatief. Op deze manier zijn de kind(eren) gewoon thuis in hun eigen vertrouwde omgeving.

 • Je kan er voor kiezen om de oppas op vaste dagen langs te laten komen. Je kan er ook voor kiezen dat je een oppas langs laat komen wanneer het nodig is en wanneer het voor de oppas zelfs uitkomt. De tweede optie is het handigst wanneer je een oppas hebt binnen je netwerk. Zo kan je onbezorgd quality time met je partner of een avond uit met vriendinnen inplannen.

Checklisten

Voor beide partijen is het belangrijk om de nodige informatie over elkaar te hebben. Jij moet weten wie je bij je kind achterlaat en de oppas moet ook ook weten bij wie hij/zij terecht komt. Met deze handige checklist kan je controleren of jullie beiden de nodige informatie hebben uitgewisseld.

Checklist vóór de oppas:

 • Contact informatie

  De oppas moet jou ten alle tijden kunnen bereiken. Zorg daarom dat hij/zij in bezit is van alle nodige nummers. Denk hierbij aan telefoonnummers van jezelf en eventueel je partner, maar ook van werk en thuis. Laat ook altijd weten waar je naar toe gaat zodat de oppas je altijd kan bereiken in gevallen van nood.

 • Contact gegevens voor een noodsituatie

  Je kan nooit voorbereid genoeg zijn. Het is nooit verkeerd om de contactgegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, de politie en de brandweer te noteren. Geef desnoods het telefoonnummer van de buren als zij wel gewoon thuis zijn.

 • Informeer de buren

  Naast dat je het telefoonnummer van de buren kan achterlaten is het ook handig als je de buren van te voren inlicht. Wanneer er eventueel ondersteuning nodig is kunnen de buren altijd bijspringen.

 • Medische informatie

  Meld alle medische klachten van je kind, zoals een allergie, aan de oppas! Meld dus ook of je kind medicatie gebruikt en of er andere bijzonderheden van toepassing zijn.

 • Tijdschema

  Kinderen vinden het vaak fijn om hun vaste routine te behouden. Geef deze routine ook door aan de oppas. Rond welk tijdstip word er gegeten en hoe laat gaan ze naar bed?

 • Lijstje over eten en drinken

  Heeft je kind een allergie of mag hij/zij iets niet eten of drinken om welke reden dan ook? Geef dit door!

Checklist ván de oppas:

 • Contact informatie

  Net zoals dat de oppas jouw contactinformatie nodig heeft, heb jij deze natuurlijk ook nog nodig van de oppas. Zorg dat je de oppas ten alle tijden kan bereiken.

 • Activiteiten schema

  Het is ook fijn om te weten hoe het is gegaan toen je weg was. Dit kan je eventueel laten bijhouden in een activiteiten schema. Hoe laat is je kind naar bed gegaan? Hoe laat heeft hij/zij gegeten?

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou