Wat doet een stukadoor?

Wil jij af zijn van lelijke muren in je huis? Bel dan een stukadoor. Stukadoors zijn vakmensen die muren en plafonds een mooie laag aanbrengen. Deze laag wordt ook wel stucwerk genoemd. Muren die niet gestukadoord zijn kunnen ruw en soms gevaarlijk zijn. Het stucwerk zorgt voor een egale laag, waardoor het ook fijner aanvoelt. Stuken is meestal een standaard proces bij het bouwen van nieuwe gebouwen. Vooral in kunstmusea is het belangrijk, aangezien de schilderijen en andere kunstwerken een aangename achtergrond nodig hebben.

Hoe werkt een stukadoor?

Allereerst worden de materialen verzameld, zoals een stuckuip, schuurbord, stukadoorstruffel en de stuc zelf natuurlijk. Hierna moet de desbetreffende kamer ontruimd worden. Meubels moeten verplaatst worden en randen moeten afgeplakt worden. Ook de vloer moet bedekt worden. Mocht je muur erg beschadigd zijn, dan wordt er eerst een dikke laag aangebracht. Pas als deze opgedroogd is kan het echte stuken beginnen. Dit wordt ook wel het 'afwerken' van de muur genoemd. De buitenste laag wordt aangebracht en gladgestreken. Dit hoort een aantal dagen te drogen tot het compleet droog is.

Zelf stuken?

Mocht je zelf de muren willen stuken, dan is dit ook mogelijk. Verschillende websites en winkels bieden een stappenplan aan waarmee je volgens de juiste wijze je muren kan stuken. Let er wel op dat je nauwkeurig te werk gaat. Als het eenmaal hard is kan het moeilijk zijn om te bewerken.

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou