Wat doet een metselaar?

Een metselaar is een vakman die zich heeft gespecialiseerd in de vaardigheid van metselen. Hij houdt zich bezig met verschillende werkzaamheden, maar vooral het bouwen van gebouwen. Zo zorgt hij/zij ervoor dat de stenen goed tegen elkaar liggen met de mortel (cement) ertussen. Het is belangrijk om bij een verbouwing een metselaar in te schakelen. Het is namelijk vrij lastig om zonder kennis en ervaring deze vaardigheid nauwkeurig uit te voeren. In het vak wordt er een onderscheid gemaakt tussen schoon- en vuil metselen. Vuil metselwerk houdt in dat het na het metselen nog afgewerkt wordt door stukadoors of timmermannen. Schoon metselen houdt in dat er goed gelet wordt op de afwerking van het werk. Naast het metselen hoort een metselaar blauwdrukken te kunnen lezen en het op maat maken van stenen. Meestal werken metselaars in een team met een opperman als leidinggevende.

Belangrijk voor een metselaar

Er zijn een aantal dingen waar een metselaar aan moet denken bij zijn werk. Allereerst moet er rekening gehouden worden met de verschillende technieken die gehanteerd kunnen worden. Daarbij is veiligheid ontzettend belangrijk om in gedachte te houden. Ook moet een metselaar goed communiceren met de eventuele timmermannen en stukadoors die aan hetzelfde project werken.

Zelf metselaar worden?

Lijkt het je leuk om metselaar te worden, dan kan je hiervoor een opleiding volgen. Het mbo biedt een paar opleidingen waarmee je als metselaar te werk kan gaan. Bij deze opleidingen leer je grotendeels via praktijkgerichte lessen en begeleiding door professionals. Je gaat relatief weinig naar de school zelf.

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou