Handigste timmerman 

De Gouden Eeuw. De eeuw waarin Nederland haar bloei kende op het gebied van handel, wetenschap en kunst. Het heeft een ontzettend grote rol gespeeld en wordt vandaag de dag nog besproken. Nederland handelde in verschillende waren, zoals kruiden, ijzers en wapens. Toentertijd bestonden er geen auto's of vliegtuigen, dus alles moet op een andere manier getransporteerd worden. Met een koets zou kunnen, maar dat gaat te langzaam. Een veel snellere manier is het gebruiken van schepen. Enorme schepen waarvan de langste van Nederland ongeveer 42 meter was. Deze schepen werden gemaakt door scheepstimmermannen. Dit waren timmermannen die gespecialiseerd waren in het bouwen en herstellen van schepen. Het beroep van timmerman gaat dus al eeuwen mee en is continu nodig. Daarbij ontstaan en verdwijnen bepaalde specialisaties. Kijk eens om je heen, zolang je niet op een verlaten plek staat zul je hoogstwaarschijnlijk het werk van timmermannen zien. Het feit dat je een dak boven je hoofd hebt komt door timmermannen. Een belangrijk beroep dus. Laten we eens kijken wat het vak van timmerman precies inhoudt. Lees met ons mee.

De werkzaamheden

Timmermannen zijn vakmannen die verschillende werkzaamheden kunnen verrichten. Deze werkzaamheden hangen af van de specialisatie. Zo kan de een werken aan trappen en de ander zich bezighouden met plafonds. De werkzaamheden kunnen ook afhangen van het bedrijf waar de timmerman werkt. In het algemeen zullen de werkzaamheden te maken hebben met vloeren, muren en daken. Een belangrijk onderdeel van timmerman zijn is de vaardigheid om tekeningen te kunnen lezen. Op deze tekeningen staan de welke materialen gebruikt moeten worden en op welke manier. De materialen die gebruikt worden, zoals trappen, worden gemaakt in een timmerfabriek. Daar werken timmermannen aan allerlei onderdelen die andere timmermannen weer gebruiken om bijvoorbeeld huizen te bouwen. Het werk moet zeer nauwkeurig uitgevoerd worden. Dit is belangrijk voor de veiligheid en kwaliteit. Het beroep van timmerman is vrij breed. Daarbij zijn er meerdere specialisaties mogelijk.

Zelf timmerman worden?

Mocht je het vak helemaal geweldig vinden, dan kan je overwegen een bijpassende opleiding te volgen. Op het mbo bieden ze bijvoorbeeld de opleiding 'allround timmerman'. Bij deze opleiding doe je vooral praktijk op bij professionals en ga je relatief weinig naar school. Er zijn ook andere opleidingen op andere niveaus die soortgelijk zijn.

Timmerman nodig?

  • Mocht je zelf niet overweg kunnen met hamers en spijkers? Bel dan een timmerman om het werk voor je te doen.

  • Aanbouw nodig? Bel een timmerman.

  • Voor schoolopdrachten of stages kun je ook contact opnemen met timmerlui.

  • Van plan om als zzp'er te gaan werken in het timmervak? Vraag ervarene waar je rekening mee moet houden.


 


 

Terug naar Klusjes binnenshuis
Goedkopetools