Wat doet een schilder?

De werkzaamheden van een schilder kunnen uiteenlopen. Het eerste waar mensen aan denken is natuurlijk schilderen, het ter bescherming aanbrengen van een verflaag op materialen (bijvoorbeeld hout). Zo kan vocht de materialen niet tot nauwelijks beschadigen, waardoor de houdbaarheid verlengt wordt. Als er vocht bij het hout komt, kan dit leiden tot houtrot. Naast het schilderen zetten ze ook glas en kitten ze dit ook. Dit gaat beter als de schilder voldoende ervaring en kennis heeft over de werkzaamheden. Brede kennis hebben over verschillende materialen is ook van belang, aangezien schilders niet alleen met hout werken.

Zelf schilder worden?

Vind je het tof om met verf te werken? En te bewegen tijdens je werk? Dan is dit wellicht een beroep voor jou. Het mbo biedt een opleiding 'allround schilder' voor niveau drie. Net zoals bij metselaars en stukadoors zal je voornamelijk praktijkgericht leren en relatief weinig naar school gaan. Afhankelijk van je vooropleidingen duurt de opleiding drie tot vier jaar.

Tips voor zelfstandig schilderen

Ben je van plan te gaan schilderen? Dan is het handig je eerst hierover in te lezen. Het is belangrijk om te weten wat voor soort verf, welke kleur en welk gereedschap je nodig hebt. Om je extra te helpen geven we je een paar tips.

  • Zijn je muren redelijk oud? Overweeg dan ze te schonen. Het kan anders voorkomen dat er vuil tussen je nieuwe schone verf komt.

  • Gebruik tape om randen te bedekken. Zo verf je niet per ongeluk op plekken waar het niet nodig was.

  • Zoek goed naar de juiste verf en verfkleur. Je wil niet hebben dat je continu tegen een onaangename kleur moet aankijken.

  • Heb geduld. Verven kost tijd. Zorg ervoor dat je geen plekken mist en laat het lang genoeg uitdrogen.

Schilder inhuren?

Liever een schilder inhuren? Ook dit is mogelijk. Tegenwoordig zijn en onwijs veel schilders online te vinden die jij kunt contacteren voor hulp!

Alle blogcategorieen
Techniek Techniek Interieur Interieur Tuin Tuin Slaapkamer Slaapkamer Keuken Keuken Badkamer Badkamer Vloeren Vloeren Verbouwen Verbouwen Verhuizen Verhuizen Dienstverlening Dienstverlening
Meer voor jou