ELEKTRICIEN

Het bestaan van elektriciens is een belangrijke factor binnen onze samenleving. Zonder elektriciens zouden gebouwen, voertuigen, machines en andere voorwerpen mogelijk geen elektrische aandrijving hebben. Je kunt je moeilijk een huis zonder licht inbeelden waar je dus met kaarsen de ruimte moet belichten. Of dat deze tekst op papier geschreven zou zijn en op een openbare muur geplaatst zou worden, zodat iedereen het kan lezen. Niet te doen gewoon. Toch is het voor veel mensen niet duidelijk wat een elektricien doet en waarom. Wij zochten het voor je uit, dus wacht niet nog langer in spanning en lees snel door naar het leven van een elektricien.

Opleiding tot elektricien

Er zijn verschillende mbo-opleidingen om elektricien te worden, spreidend van niveau twee tot en met niveau 4. Daarnaast zijn er ook hbo-opleidingen beschikbaar die drie tot zes jaar kunnen duren. Het gaat erom dat het een technische opleiding is. Om je verder te specialiseren zijn er tegenwoordig cursussen beschikbaar, variërend in specialisatie.

werkzaamheden van elektricien

Een elektricien kan verschillende werkzaamheden verrichten met nadruk op elektriciteit (logisch). Naast het aanleggen van elektrische installaties, onderhouden ze deze ook en moeten ze soms iets compleet aanpassen. Het doel van een elektricien is om ervoor te zorgen dat de gebruikers veilig de elektriciteit kunnen inschakelen. Helaas is het niet een risicoloos beroep, aangezien elektriciteit vrij onvoorspelbaar kan zijn. Daarom is het uitermate belangrijk dat de elektricien zorgvuldig te werk gaat en beschikt over de juiste kennis en materialen. Probeer als burger zo min mogelijk zelf met elektriciteit te werken, dit kan levensgevaarlijk zijn.

Arbeidsmogelijkheden

Als elektricien kan je onder een werkgever werken die jou dan per uur salaris betaalt. Meestal voer je opdrachten uit in een team en vul je elkaar aan. Het salaris is gemiddeld tussen de 1700 en 2600 euro bruto per maand. Naast werknemer zijn, kan je ook beginnen als zzp'er. Dan ligt het salaris aan hoeveel klanten je werft en hoe hoog je tarieven zijn. Je tarieven dien je te baseren op je ervaring en opleiding. Er is veel vraag naar elektriciens, dus de kans om een baan te vinden is zeer groot.

Terug naar Elektriciteit
Goedkopetools